January 27, 2020

Allt fler Svenskar hamnar i lyxfällan.

Skriven av:
Daniel Ahrenby

I Sverige ökar volymen för lättillgängliga och lockande privatlån med drygt 7% per år. Med det får allt fler svenskar en utsatt ekonomisk situation. Under 2019 fanns det 397 161 personer med en skuld till Kronofogden. ”Jag önskar vi hade färre kunder” säger Daniel Ahrenby, VD på Nystart Finans som hjälper deltagaren i kvällens premiäravsnitt av Lyxfällan med ett samlingslån.

Nystart Finans heter ett av de många långivare som skor sig på människors utsatthet. För skor sig gör de, det går bra för företaget som hade en stor tillväxt 2019. Men drivkraften är en annan. ”Letar du efter ett nytt snabbt lån? Då är vi nog inte för dig” står det på företagets hemsida.

”Varje månad får vi mellan 10-15 000 ansökningar” Säger Daniel Ahrenby, VD på Nystart Finans. ”Det är sorgligt hur många som satts i denna situation. Jag önskar vi hade mycket färre kunder” Fortsätter han. ”Vi kan tyvärr bara ta hand om 2-5% av alla som behöver vår hjälp”.

Men Nystart är bara ett av Sveriges allt växande antal långivare som utlovar lån på hundratusentals kronor på några minuter. Ett löfte och en lösning som på kort sikt kan kännas lockande eller till och med helt avgörande för en människa eller familj i ekonomiskt trångmål.

”Det är så lätt att placera alla som fallit i lyxfällan i ett fack av slösaktiga slarvers, men det finns saker vi inte kan planera för. Uppsägningar, skilsmässor eller skador t ex.” Säger Daniel. Han fortsätter ”Det är situationer i livet som kan förändra de flesta människors förutsättningar, och ligger du dessutom på gränsen i din ekonomi så är du extra utsatt”.

Nystart Finans hjälper sina kunder till en bättre ekonomi främst genom ett samlingslån, men också genom utbildning, råd och lång erfarenhet. Med på köpet kommer hårda krav och likt TV-programmet Lyxfällan så följer en fullmakt med ett lån från Nystart för att förhindra nya snabba lån.

”Vi är mycket stolta över att ha bidragit till att premiäravsnittets deltagare kan gå vidare i sitt liv med en tryggare och stabilare ekonomi” Säger Daniel Ahrenby.

Premiäravsnittet sänds i TV3 den 28/1 kl 20.00 och kan sedan ses på ViaFree. På kvällen och hela natten efter programmet kommer Nystart ha en nattöppen jour för de som börjar fundera på att stabilisera sin ekonomi efter att ha sett programmet.